Wat is een brommerverzekering?

Wat is een brommerverzekering?

Het aanschaffen van een brommer is altijd een leuke gebeurtenis. Heel wat mensen kiezen er op een zeker ogenblik voor om een brommer te kopen, bijvoorbeeld omdat ze het zat zijn om overal heen te gaan met de fiets. Voor kleine afstanden de auto uit de garage halen is vaak ook niet bepaald de bedoeling waardoor de brommer een prima alternatief is. Op het ogenblik dat u ervoor kiest om een brommer aan te schaffen betekent dit natuurlijk ook dat u te maken zult krijgen met een aantal verplichtingen. De eerste verplichting waar u rekening mee dient te houden is het afsluiten van een brommerverzekering. Waarom dit nu precies zo belangrijk is en waar u allemaal rekening mee moet houden laten we u graag ontdekken op deze pagina.

Welke brommerverzekeringen bestaan er allemaal?

Het spreekt voor zich dat de ene brommerverzekering de andere niet is. Vaak denken mensen dat de verschillende soorten brommerverzekeringen op de markt eigenlijk vergelijkbaar zijn met de autoverzekeringen. Dat is deels correct, maar niet helemaal, integendeel. In principe geldt voor een brommerverzekering dan ook concreet dat er een keuze dient te worden gemaakt uit de onderstaande drie mogelijkheden:

  1. De standaard en verplichte WA-verzekering voor brommers;
  2. De WA + diefstal brommmerverzekering;
  3. De WA + diefstal + aanrijding verzekering;

Wanneer u kiest voor het afsluiten van de wettelijk verplichte basis brommerverzekering zult u kunnen vaststellen dat deze enkel en alleen schade dekt aan derden. Dit is op zich best prima, maar wat wanneer u ook bepaalde risico’s aan uw eigen brommer wenst in te dekken? In dat geval zult u toch moeten kiezen voor het afsluiten van een wat uitgebreidere polis.

Wat dekt de WA + diefstal brommerverzekering?

Indien u uiteindelijk de keuze maakt om een WA + diefstal brommerverzekering af te sluiten zult u kunnen vaststellen dat deze toch wel enkele extra interessante dekkingen met zich meebrengt. Zo zorgt deze brommerverzekering afsluiten ervoor dat u eveneens bent verzekerd tegen schade of financieel verlies als gevolg van een diefstal. Dat is echter niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van stormschade? Schade door hagel en brand aan de brommer wordt in dit geval altijd ingedekt. Dat geldt echter niet voor alle vormen van stormschade. Dergelijke schade wordt immers uitsluitend gedekt wanneer er sprake is van bijvoorbeeld rondvliegende takken die op uw brommer terechtkomen. Ook een boom die op uw brommer valt en schade veroorzaakt zal gedekt worden door de brommerverzekering.

Voor welke meerwaarde zorgt de WA + diefstal + aanrijding polis?

De meeste uitgebreide brommerverzekering op de markt is de zogenaamde WA + diefstal + aanrijding verzekering. In dit geval kunt u rekenen op alle dekkingen zoals hierboven beschreven, aangevuld met mogelijke schade als gevolg van een aanrijding. Kenmerkend voor dit type van brommerverzekering is ook dat er doorgaans een extra dekking wordt aangeboden voor bijvoorbeeld de fietskleding en de helm. Raken deze dus met andere woorden beschadigd? Dan zijn ze tot een bepaalde waarde ingedekt. In het merendeel van de gevallen ligt deze ingedekte waarde ergens rond de 300 à 350 euro.

Welke mogelijke extra dekkingen zijn er eventueel nog interessant?

Heeft u een keuze gemaakt uit één van de hierboven aangehaalde brommerverzekeringen? In dat geval is het mogelijks nog het overwegen waard om nog een aanvullende dekking af te sluiten. De mogelijke extra dekkingen waar u op dit vlak een keuze uit kunt maken zijn uiteraard altijd afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. In bepaalde gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk om de volgende extra dekkingen te overwegen:

  • Een langere aanschafwaardegarantie;
  • Een speciale dekking “ongevallen voor opzittenden”;

Heeft u op een zeker ogenblik een ongeval met uw brommer? Dan kan het gebeuren dat er sprake is van blijvende invaliditeit. Het is zelfs mogelijk dat u komt te overlijden als gevolg van het ongeval. Het afsluiten van een “Ongevallen voor Opzittenden” dekking zorgt ervoor dat er in deze situatie vergoedingen uitgekeerd kunnen worden. Dit kan gebeuren aan uzelf bij invaliditeit, maar het is ook mogelijk dat deze vergoeding ontvangen wordt door de nabestaanden. In ieder geval, bij het afsluiten van een bepaalde brommerverzekering is het altijd het overwegen waard om ook deze extra dekking erbij te nemen.

Overweeg het installeren van een track & trace systeem

Wilt u niet alleen een extra veiligheid inbouwen in uw brommer, maar wilt u tegelijkertijd ook graag nog een extra besparing op de verzekeringspremie kunnen realiseren? In dat geval is het altijd de moeite waard om het installeren van een track & trace systeem te overwegen. De aanwezigheid van een dergelijk systeem zorgt ervoor dat de brommer bij diefstal eenvoudiger terug kan worden gevonden. Dat zorgt ervoor dat de verzekeraar u doorgaans een mooie korting wenst aan te bieden van gemiddeld zo’n 10 procent op de verzekeringspremie.

Brommerverzekering en autoverzekering combineren? Het kan!

Tot slot nog een potentieel interessante tip die u kan helpen om nog een extra besparing te realiseren op de kostprijs van uw brommerverzekering. Wist u bijvoorbeeld dat het bij menig aantal verzekeraars mogelijk is om bijvoorbeeld uw brommer- en autoverzekering te combineren in één pakket? Voor verzekeraars is het vaak financieel veel interessanter wanneer een bepaalde klant niet één, maar wel meerdere verzekeringen bij haar onderbrengt. Dat is niet alleen interessant voor de verzekeraar, maar ook voor u als verzekeringnemer. Op deze manier kunt u namelijk mogelijks over de hele lijk rekenen op een extra voordelige premie.

Ook brommerverzekeringen vergelijken is de moeite waard

Verspreid over deze pagina hebben we reeds verschillende interessante tips gegeven om te kunnen besparen op de verzekeringspremie voor uw brommerverzekering. We hebben echter nog een zeer interessante tip voor het laatst gehouden. Het is namelijk zo dat ook voor de brommerverzekering geldt dat dit een uitermate concurrentiële verzekering is. Dit betekent dat verzekeraars maar wat graag alles in het werk stellen om ze te kunnen verstrekken aan een nieuwe verzekeringnemer. Voor u als consument is dat natuurlijk alleen maar gunstig. Gaat u dus met andere woorden een nieuwe brommerverzekering afsluiten? Dan is het zonder meer altijd de moeite waard om even een vergelijking uit te voeren! U zult kunnen vaststellen dat hierdoor ook uw brommerverzekering echt aanzienlijk voordeliger kan uitvallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *